fredag 4. september 2009

Fotografiets endrede karakter

Ett eksempel:

I Magasinet til Dagbladet hver lørdag presenteres et aktuelt nyhetsbilde over to sider, som en kuriositet! Nyhetsbilder var for ikke lenge siden en kraft i samfunnet, nå er det presentert som kuriosa.
Lenger bak i Magasinet presenteres fotografi, som fast side, gjerne av de gamle store fotografene, tekstet med hverdagslige kommentarer. Fotografer som har hatt betyding for nesten all fotografisk utvikling i nær 100 år, nå er det over. Man Ray blir omtalt som salig, og at han kan være lykkelig uvitende om at photoshop nå kan gjøre alt han brukte et liv på.
Magien i fotografiet, i fotografyrket har endret seg. Når Magasinet i Dagbladet for et par år siden fikk en ansiktsløfting, uttalte redaktøren at de hadde spandert blankt papir, slik at de flinke fotografene i Magasinet kunne få vist seg bedre fram. Redaktøren mente altså ikke at fotografiet har en kraft å regne med.
Selvfølgelig har fotografiet fortsatt magi og kraft, men jeg tror at de siste tre årene har mye av kraften og magien beveget seg over i andre områder av menneskenes liv.

Ingen kommentarer: