tirsdag 2. november 2010
nikon F2
torsdag 9. september 2010
tirsdag 7. september 2010
forvirringen har vokst
Lite blogging – jeg er forvirret. Tohundre gode fotografer (forbildene) i hele verden, er idag satt grundig på plass av tohundre tusen gode fotografer.
Å være aspirant av tohundre, var slik jeg så mitt liv som fotograf. Å være bedre enn de som ser opp til de to hundre tusen, det gjør meg forvirret. Hele «bildet» er ubrukelig, hvordan skal jeg forstå situasjonen?
søndag 25. juli 2010
sånn innimellom finner man den rette
Chris Orwig, kurser her om justering og retusj av bilder av mennesker. Han har en god hånd med ting og forklarer fint. Det fine er at det er mange videoer spredd utover kurset som er lagt ut som teasere, de er fine å se på, bare ved å gå gjennom gratisvideoene, vil du bli proffere enn svært mange. Å betale på Lynda er heller ikke så dyrt, så når det dukker opp en bra lærer som Orwig så er det et sted å begynne. Et enkelt eksempel på metode for hvitere tenner, Alle rådene om portrett behandling i Camerea Raw og PS5
lørdag 24. juli 2010
at noen ikke gjør annet
enn å jobbe med bilder hele tiden, år ut, bare foto, alltid. Det blir en forskjell. Men hva er forskjellen, gjenkjennere ser det, ikke så vante gjenkjennere ser kanskje bare likheten til andre tilfeldigheter. Her gjenkjenner jeg en fotograf som jobber, formidler. Både kunstner og reklamefotograf. Toby Burrows, har drevet et av de største fotostudio i London og jobber nå i Australia.
tobyburrows.com
søndag 11. juli 2010
med synet er du en del av alle
huden din avgrenser deg fra alle. Men foto er bare syn.
Mer av samme mann, litt å tenke på på en sykkeltur, hvis du ikke sykler for fort da.
fredag 2. juli 2010
8 år samme ansikt
Jonathan Keller har i 8 år fotografert sitt ansikt hver dag, lurt å velge nøytral bakgrunn (bakgrunn, kanskje fotografenes viktigste verkøy, eksempel på mye likt, men ulik bakgrunn.) Lurt i å ikke strekke armene fram for å holde kamera på alle bildene, han gjør også lurt i å presentere bildene med øynene på samme sted i bildet. Litt mer å lese.
mandag 28. juni 2010
jeg kan huske
Helge Torvund og jeg hadde en gang i uka i 5 år tekst og bilde på fast plass i ukeavisen Dag og Tid.
søndag 27. juni 2010
en søndag morgen
Helge Torvund og jeg hadde en gang i uka i 5 år tekst og bilde på fast plass i ukeavisen Dag og Tid.
lørdag 29. mai 2010
lørdag 15. mai 2010
hva er visuelt?
Magasinet vet ikke svaret lenger. Rart etter så mange lørdager, plutselig skal jeg ikke kjøpe Dagbladet på lørdag. Vemodig.
tirsdag 20. april 2010
poesi
Gud så at lyset var godt, og han skilte lyset fra mørket.
Gud kalte lyset dag, og mørket kalte han natt.
Og det ble kveld, og det ble morgen, første dag.
Fne setninger. Og når det jeg har i ryggen, der jeg står og ser opp på denne enslige lyktestolpe er stranden du ser under, håper jeg tanken om ondsinnethet svinner.
søndag 4. april 2010
7 min fra nye Photoshop
Mange spør, hva skal jeg med dette, men mot slutten av de 7 min (spol fram til ca 5 min) ser man noe man kan bruke dette til, men navnet tilsier at dette er aprilsnarr?
lørdag 3. april 2010
Martin Roemers
Martin Roemers
torsdag 1. april 2010
mens jeg står her, kommer
jenter kjørende i bil, og familier med rulleskøyter og bobiler, de kommer og ser på havet, ser og drar videre.
onsdag 31. mars 2010
Susanna Hesselberg
søndag 28. mars 2010
nye forenklinger i Cs5
Å erstatte et tre mot en himmel, har vært nær umulig, med CS5 skal dette kunne gjøres, utrolige nye ting i PS har vist seg å funke fint før. Slike funksjoner ser ikke ut til å komme i Lightroom. Et argument for å beholde PS/camera raw/Bridge som basis.
;) ;) ;))
fredag 26. mars 2010
torsdag 18. mars 2010
søndag 14. mars 2010
kan man presse film?
Jeg tror til og med det var Morten Løberg som i sin tid skrev en artikkel om spørsmålet, «kan man presse film?», dvs bruke filmen under dårligere lysforhold enn den er beregnet for, og så kompensere i fremkallingen? Svaret var ja, du vinner noe, men du taper også mye. I spesielle situasjoner er det bedre å tape mye, enn ikke å få bilde i det hele tatt. Etter den artikkelen ble det klart for meg, (jeg hadde jo prøvd å presse filmen mange ganger også) at oppgitt besteverdi på ISO må kompenseres med lys. Lys kan tilføres på to måter, stativ eller strøm.
I en meget god artikkel av Geir Brekke om «Oppskarping og oppløsning», er kortversjonen, god optikk, ideel ISO, stativ og riktig kontrastomfang i motivet det som påvirker bildet mest. Men jeg vil anbefale artikkelen, det er mange gullkorn, godt skrevet og forklart, og når du kommer til ord som dx vs fx og difraksjon, så hopp litt fram i teksten hvis det er er ord du har lyst å klare deg uten.
mandag 8. mars 2010
søndag 7. mars 2010
kan man si at et bilde er en metafor?
mandag 1. mars 2010
det offisielle nettstedet for historiske bilder fra Oslo
lørdag 27. februar 2010
tirsdag 23. februar 2010
bildeblogg
onsdag 17. februar 2010
«jeg finner ikke,...»
mandag 8. februar 2010
skumle greier
Internett er skumle greier. Stativ og 100 iso trodde jeg at jeg hadde for meg sjøl. Men nå spres budskapet (artikkel av Tage Åsali Jenssen om oppgradert versjon av egenfortsåelse (made me smile as they say)), bare å håpe at de som leser glemmer det. Hvis folk forstår betydningen av gode objektiver og stativ har jeg ingen tekniske forsprang lenger, da gjenstår bare god smak, forståelse for sammenheng og kommunikasjon, men det er det ikke så lett å skryte på seg.
lørdag 6. februar 2010
i virkeligheten uten kamera
Disse bildene er bare lagd i datamaskinen, her finnes ingen fotograf. Mange av bildene virker troverdige, men alt er lagd fra tegninger. Rommet finnes ikke i virkeligheten. Se igjennom noen bilder, forbløffende av og til.
tirsdag 26. januar 2010
mandag 25. januar 2010
onsdag 20. januar 2010
tirsdag 19. januar 2010
få ett godt råd
her fra designere. “The work you do while you procrastinate is probably the work you should be doing for the rest of your life.”
procrastinate et ord jeg må bruke dagen på å forstå, men det virker klokt, se hun som sier det, og andre designere med ett råd. (via swiss-miss.com)
Jessica Hische
fredag 15. januar 2010
Et ordbilde
«ordbildet» fra Kløfta, tatt for et par dager siden.
Fulgt opp av to setninger jeg også hørte for et par dager siden
«han blir ilter selv om jeg snakker veldig fleksibelt»
og «vet du hvorfor vinden er flau, fordi den har løyet».
Ja, jeg vet det ikke er en sammenheng annet enn at alle bildene, – made me smile as they say.
onsdag 13. januar 2010
130110
hva tenker man på når man er ute for å samle?
Dette treet måtte bare med i dagen samling, de fleste bilder kommer med i samlingen ved en innskytelse, bevisst evaluering håper jeg jo å kunne bruke, men jeg får det ikke til.
Jeg tar det, så har jeg det, – slik kommer bildene inn på kortet
tirsdag 12. januar 2010
120110
the road is long en kald vinterdag en annen gang, for lenge siden, var denne sangen der. Snø, svarte polvotter, og denne sangen.
fotografere er å samle
Denne damen fra San Francisco Lisa Congdon har satt seg fore hver dag å vise en eller annen type samling, helst fotografert. Å være fotograf er å være samler, tenker jeg ofte. I ett år framover skal dette pågå. nettsiden
mandag 11. januar 2010
110110
søndag 10. januar 2010
100110
orden i sysakene er bra, uorden ser ikke ut til å være et gode, men det fins allikevel mye mer uorden enn orden, men i dag er en god dato for ordensfok, (enda bedre i oktober)
Entropi er et mål på graden av uorden i et termodynamisk system. Økende entropi betyr økende uorden, hvilket innebærer at mengden energi som er av en slik form at den kan utnyttes til nyttig arbeid, minker.
090110
Før – var veiene ikke saltet eller strødd, spark var vinterens sykkel, men nå fins det ikke engang en OL gren i spark.
lørdag 9. januar 2010
080110
hver dag et bilde gikk ikke går, så 070110 mangler i sereien som har gått siden nyttår. Fortsetter allikeveli dag, selv om ideen med hver dag er brutt, behøver ikke det bety at jeg ikke kan fortsette?
Samme hvor godt jeg vet at skilt ikke blir «et bilde», så fasineres jeg allikevel av selve ideen om symboler hengt på veggen.
torsdag 7. januar 2010
tirsdag 5. januar 2010
050110
enkelte ganger fins det helt normale, – ja det er kaldt, – ja det er en vanlig tirsdag i januar, i norge, i Oslo, i prinsensgate, kl 1459
og selv om jeg en grå tåkedag på brygga i Volda for år siden forstod at å ta det viktigste bildet av alle, hverdag, aldri villle kunne bringe meg som fotograf noe sted, en normal dag er det vi vil ha, men vi vil liksom ikke beundre det på et bilde?
mandag 4. januar 2010
søndag 3. januar 2010
lørdag 2. januar 2010
noen tenker
Opplagt når det er gjort, ikke tenkbart før. Overført til foto, hva skjer i fotoverden som neste lure kombinasjon?
12000 besøk ble passert 010110
Alle som har klikket seg inn på denne siden kan ikke være meg. Det må også være deg. Og det er jo moro at det går for seg.
fredag 1. januar 2010
i et dets første tiår
Om foto i et dette 10-år som akkurat forsvant ut døren. På begynnelsen av dette 10-året kom digitale kameraer, og mjukvare. Et sjokk, en tornado, en ny verden, enorme muligheter, demokratisering, prisfall, brutal endring av fotografrollen. Fornektelse av at dette skjedde.
Yrket endret seg, produksjonsmåten endret seg, mengen bilder økte med ukjent antall ganger, mediene for publisering endret seg, økonomien til det enkelte medie sank, mens antall medier og publiseringskanaler økte, - mye.
Ingen kunne hjelpe deg av de som hjalp deg før, leverandørene ville selge deg alt de hadde. Helst det dyreste. De solgte deg mjukvare, men hadde ikke erfaring eller kunnskap. Og leverandørene var de som mest nektet for at en bombe hadde fallt inn hos fotografene. Fotografene hadde vent seg til å hente kunnskap fra selgere og labfolk som hadde god erfaring med velprøvde produkter. Når denne bransjen fornektet tornadoen, tok det tid før fotografene forstod at nå var de ute på egenhånd. Ingenting var lenger det samme.
Visningsider som Behanche, Flickr, Devianart og Livejournal m fler har gjort at mange viser bilder hvor de gjerne kopiere stiler og manerer til andre fotografer, både de gamle og de nåværende. Før hadde fotografene, nærmest enerett på ha kunnskapen om nye teknikker og stiler, nå er dette allment tilgjengelig. Og nye og gamle teknikker blir utført av flinke folk, amatører over hele verden. Det nytter nesten ikke å være «orginal» alt finnes tilgjengelig på nett. Gamle stjerner som eksempelvis Josef Sudek, Avedon, Joel-Peter Witkin, Man Ray, Robert Mapplethorpe, Diane Arbus kopieres daglig, magien til de gamle svekkes, magien til foto svekkes.
Mange veletablerte sannheter forsvant dette tiåret. Fotografiet som kommunikasjonsmedie, virker rett og slett ikke på samme måte lenger. Fotobransjen har ikke skyld i det. Mange hovedoppgaver fra Blindern og BI vil nok følge i årene som kommer om årtusenskiftet som forandret så mye på en gang, teknologien og hele mediebildet endret seg brutalt samtidig. Det har trolig skjedd større endringer for fotografen som kommunikatør, kunstner og som yrkesutøver dette siste tiåret enn hele de hundre foregående år.