mandag 27. april 2009

forteller deg historier


Mediastorm er et fortellersted, foto, video, film, dokumentar, mm. Mange gode og svært ulike fortellinger ligger her. Mange fine ting. En absolutt god idé. Fint med noen av fortellingene som bruker stillbilder som filmsekvenser. Enkelte av prosjektene krever litt mer enn vanlig nett tolmodighet, men da får du ofte se bra ting. Mediastorm avholder workshops i løpet av våren i New York.

Dreams of Flying by Jan von Holleben


Jan von Holleben fortsetter med sine flybilder. Nye bilder er kommet til siden sist jeg skrev om den tyske fotografen. Mange lager "flybilder", men de bruker gjerne photoshop til å hjelpe seg med, så ikke her. Inspirerende.

torsdag 23. april 2009

søndag 19. april 2009

det er søndag morgen

flere som kan synge burde synge på gata, igjen? Bare stemme. Det er noe med talent, men heldigvis er det også noe med å lære, (som er håpet..)

lørdag 18. april 2009

En laaang video om Photoshop

Men her går det rolig for seg, og underviseren får spørsmål underveis. Egenlæring er det mange som kvier seg for, men etterhvert blir videoundervisningen bedre, og husk du kan stoppe en video og spole tilbake og prøve selv i photoshop. Da er en slik video fort verdt like mye som kr 2500.- på heldagskurs. Hentet her

Utrykke seg

Kan man skille mellom å utrykke seg, og utrykke noe? Er dette et genialt spørsmål? Det dukket opp i samtale med Finn Ståle her en dag. Vi snakket om bilder som refererte til at en person utrykker seg.

fredag 17. april 2009

nattlys


Sjekk nattbildene til Amanda Friedman, alle snakker om dagslys, men tydelig at nattlys gir fine bilder.

kortkomando


Et litt sært tips for dem som justerer råfiler, kortkomando til børsteverktøyet.

alltid like kult når noen viser deg skjermen


og ikke bare en liten firkant med design inni. Inspirasjonside her: howdoyouspellkjartansson.com

mandag 13. april 2009

fagfotograf, finnes det lenger?

Mange kjemper for det de kaller faget. Å være fotograf for 20 år siden innebar investeringer fra kr 50 000 og oppover til flere millioner . Film og framkalling kunne fort være 2000.- for en dag!
I dag koster mørkerommet kr 8000.- (PS), og et fullverdig kamera koster fra 10 000.- og oppover, 3 flasher på stativ får du for under 10 000.-. Portfoliovisninger er gratis og lik for alle. Jeg tror at det som kalles fotograf faget var nøye knyttet sammen med å eie/kontrollere produksjonsmidlene. Man ser jo at det finnes flere tusen som viser bilder på Flickr som er mye bedre enn mange av de som vinner priser på f eks Utsnitt. Så bildekvalitet kan faget ikke ha sammenheng med.

Oppdragsfoto kan fortsatt ha en høy pris, men det er ikke lenger knyttet opp mot faget (les produksjonsmidlene). Kunden trenger en spesifikk jobb gjort på en spesifikk tid, det gir fotografen makt til å ta betalt for det. Den gamla makta er borte.

søndag 12. april 2009

motsatt læringskurve?


I starten må du kunne alle programmene, jo mer du avanserer, jo mindre må du kunne, er det sånn som illustrasjonen spøker med?

torsdag 9. april 2009

twitter er ikke greia

i Norge enda, men kanskje. Mannen bak Twitter forklarer litt om hvordan bruken har utviklet seg. Mange regner vel med at flere slike samfunn vil komme. Hvordan være fotograf på nett, har litt sammenheng med nettsamfunnene. "Alle" er jo på ulike måter på nett nå.

onsdag 8. april 2009

når du har plasket i fixen og tuslet

i korridorene i Akergata fra du kunne gå, er det ikke til å undres over at man følger Dagbladet med stor interesse. Jeg har tenkt at viktige grunner for å ha en papirutgave må være det taktile og det visuelle. De som jobber i avisen snakker om at folk vil ha god journalistikk. Her ser du en kar som har snudd utviklingen i mange aviser, han bekrefter tanken om det visuelle som bærende.

man undrer seg,


og så en dag, lenge etter at man trodde alle tok det som en selvfølge, kommer noen og sier dette går ikke. Under kåring av årets pressebilde i Danmark ble det slått fast at ultrafarger skrudd i photoshop/rawkonverter er skrudd for mye.

fredag 3. april 2009

her ble jeg imponert,


imponert over forklaringer som jeg kan forstå og som har til hensikt å være pedagogisk. Takk! Jeg har begynt å lese i små porsjoner her og der. Alle som har eksponert noen tusen digitale filer i raw, lurer litt på hvor eksponeringen bør ligge. Geir Brekke drøfter dette inngående, - min metode for å lese slike detaljerte artikler er å ta det i porsjoner, for her er det mange gullkorn. Jeg har lenge tenkt at hvis Ansel Adams hadde levd, hva ville han skrevet om digital"film" og digital "framkalling" Geir Brekke tar opp disse temaene. For deg som liker farger, vil denne artikkelen trolig være noe av det viktigere du leser. Geir Brekke gir ikke bruksanvisningen på hvordan du justerer, men forklarer hvordan man tenker eksponering.